تستی
پارامتر های یک فرش خوب :
تراکم
تراكم فرش: هر تخته فرش ماشینی داراي دو نوع تراكم (عرضي و طولي) مي باشد.
تراكم عرضي فرش: تعداد ريشه (گره رنگ) در يك متر عرض فرش را گويند كه با شانه مشخص مي شود. مثال:قالی ۳۵۰ شانه يعني در هر متر عرض فرش معادل 350 ريشه (گره رنگ) بافته شده است. شانه هاي رايج بازار عبارتند از ۵۰۰ – 700 - 1000 – 1200 و 1500 شانه.
تراكم طولی فرش: تعداد ريشه (گره رنگ) در يك متر طولي فرش را گويند. مثال: قالي با تراكم ۱۰۰۰ يعني در يك متر طولي فرش معادل ۵۰۰ ريشه (گره رنگ) بافته شده است، تراكم هاي طولي رايج در بازار عبارتند از: ۲۵۵۰- ۳۰۰۰- ۳۲۰۰ رج مي باشد. (تراكم طولي در روش هاي مختلف بافت فرش ماشيني با همديگر تفاوت دارد).
تعداد ريشه (گره رنگ) در يك متر مربع فرش: اگر تعداد گره رنگ در عرض معادل ۵۰۰ گره و در طول معادل ۱۰۰۰ گره رنگ است. پس تعداد ريشه (گره رنگ) در يك متر مربع ۵۰۰۰۰۰=۱۰۰۰ ۵۰۰
مواد اوليه مصرفي در فرش:
جهت بافت هر فرش بايد سه نوع نخ مصرف نمود: نخ پرز، نخ تار و نخ پود.
نخ پرز يا رنگ: جهت بافت گره هاي رنگ استفاده مي شود كه به دور نخ پود به صورت گره و يا به شكل قرار مي گيرد و چندين نوع مي باشد:
نخ اكريليك ۱۰/۵ دولا صددرصد اكريليك خالص
مخلوط نخ اكريليك و پلي پروپيلن: كه به صورت مخلوطي از الياف اكريليك و پلي پروپيلن ريسيده مي شود.
صددرصد پلي پروپيلن (p.p يا بي.سي.اف (B.C.F))
نخ تار فرش: اين نخ به صورت مخلوط پنبه پلي استر ريسيده مي شود، كيفيت الياف مصرفي و نوع ريس آن عامل مهمي در دوام و زيبايي فرش است. اين نوع نخ ها بيشتر در فرش هاي اكريليك مصرف مي شود و جهت نخ تار قالي هاي پلي پروپيلن و بي.سي.اف از همان جنس نخ پرز (يعني نخ بي.سي.اف) بعلت ارزاني استفاده ميشود.
فرشهاي ماشيني كه از كارخانه صادر ميشوند بايد داراي برچسبي حاوي اطلاعات زير باشند :
ابعاد: فرش ماشيني به هر شكل و اندازه كه فروخته شود بايد داراي آحادي باشند كه اين آحاد در سيستم متريك بيان شده و داراي حدود تلرانس ۵/۱ سانتيمتر بايد باشد.
تعيين الياف موجود: الياف موجود در نرخ پرز يا زمينه بايد به درصد ذكر شودند. در صورتي كه الياف مورد مصرف از نوع الياف مصنوعي باشد، بايد نام ريشهاي و نام تجاري آنها اشاره گردد. اگر بيش از يك نوع ليف در نخ پرز موجود باشد بايد نام و درصد مصرفي هركدام ذكر شود. لازم به ذكر است اعداد قيد شده به عنوان درصد بايد داراي حدود تلرانس ۳/۰ درصد نسبت به وزن كل الياف باشند و در محاسبات مربوط به نخ پرز يا زمينه مقدار مواد ناخالص نسبت به وزن كل نبايد از ۳ درصد تجاوز نمايد.
بعد از کسب کردن اطلاعات در مورد نکات فنی فرش های ماشینی، نوبت به نکات دیگر درباره طرح و نقش و نوع فرش مناسب می رسد. در ادامه مقاله ما به صورت گام به گام نکاتی را ارائه میدهیم که در انتخاب و خرید یک فرش خوب بسیار به شما کمک خواهد کرد.
گام اول:
برای انتخاب بهترین فرش ماشینی اولین قدم این است که شیوه استفاده از اتاق و نوع کاربرد آنرا در نظر داشتهباشید. برای مثال، فرشی که در یک اتاق پذیرایی پر رفت و آمد و یا در یک اتاق ناهارخوری شلوغ انداخته میشود حتما باید قابلیت پا خور بودن را داشته باشد و برای استفادههای طولانی مدت و مقاوم بودن در برابر گرد و غبار انتخاب شود ولی برای فضایی مانند اتاق خواب که مکانی برای استراحت است و همچنان پر رفت و آمد هم نیست میتوانید فرشی با جنسی لطیف و از طیف رنگهای روشن استفاده کنید. با استفاده از این نوع فرش فضای اتاق همچنان ملایمتر و لطیفتر نمایان میشود.
گام دوم:
در دومین قدم برای انتخاب و خرید فرش ماشینی بهتر است به سبک زندگیتان توجه خاصی داشتهباشید، اگر کودکی دارید و یا از حیوانات خانگی نگهداری میکنید بهتر است از طرحها و نقشهایی استفاده کنید که شلوغ و تیره هستند و کثیفی را نمایان نمیکنند. باید توجه داشته باشید که این سبک زندگی شما با افرادی که تنها زندگی میکنند بسیار متفاوت است ولی اگر از آن دسته افرادی هستید که خانواده کم جمعیت دارید و عادت به رفت و آمد و شلوغی ندارید بهتر است از فرشی که دارای نقوش کم و به رنگ روشن است، استفاده کنید.
گام سوم:
توجه داشته باشید که فرشهای تک رنگ تیره، مانند آبی نفتی، مشکی یا قهوهای مایل به شکلاتی به سادگی لکههای روشن و یا دودهها را نمایان میکنند و فرشهایی که دارای رنگهای بسیار روشن هستند، مانند سفید و یا کرم گرد وغبار و جای پا را نشان میدهند. اگر فرشی را برای محوطه بیرونی خانه میخواهید، بهتر است محیط خارج خانه و میزان آلودگی را در نظر بگیرید تا فرش جلوی در کثیف نمایان نشود. محیط داخلی خانه را هم بررسی کنید تا ببینید که بیشتر چه نوع کثیفی شامل آن میشود و سپس رنگ فرش را انتخاب کنید.
گام چهارم:
اگر فضای کوچکی در خانه دارید و میخواهید بزرگتر نمایان شود، بهتر است از فرشهای ماشینی که دارای رنگهای روشن هستند، استفاده کنید. به طور معمول این نوع از فرشها فضا را بزرگتر جلوه میدهند. اگر فضای خانهتان بسیار بزرگ و کم اثاثیه جلوه میکند، بهتر است از فرشهایی استفاده کنید که دارای رنگهای تیره هستند، این نوع فرشها فضایی دنج، گرم و صمیمی به وجود میآورند. معمولا فروشندگان این نکته را به خریداران میگویند برای اینکه فضا خانه شما بزرگتر جلوه کند از فرش های طرح افشان استفاده کنیدو به دلیل اینکه این فرش ها دارای ترنج وسط نمی باشد به لحاظ دیداری باعث می شود که فضای خانه یا اتاق شما بزرکتر جلوه کند.
گام پنجم:
آن دسته از فرشهای ماشینی که دارای چند رنگ مختلف هستند و یا طرحهایی تو در تو دارند، ذرات کوچک، غبار و خاک را کمتر از دیگر فرشها نشان میدهند. اگر خانهای دارید که در معرض گرد و غبار و دوده قرار دارد، بهتراست یکی از همین انواع فرشها را انتخاب کنید.
گام ششم:
فرشهای اکریلیک اغلب دارای پرز دهی در چند هفته ابتدایی خرید هستند اما ادامه پرزدهی پس از این مدت نشانه ای بر نامرغوب بودن فرش است. در هنگام خرید فرش های پلی استری دقت کنید که فرش را پس از مشاهده در رگال فرش فروشی حتما قبل از خرید یک بار هم بر روی زمین پهن کنید و نقش و رنگ آنرا چک کنید چون فرش های پلی استر به دلیل درخشندگی نخ آن دارای شید های رنگی متفاوت از زوایای دید مختلف است. بنابراین لازم است آنرا در زیر نور مناسب و مشابه منزل نیز تماشا کنید.
گام هفتم:
به یاد داشته باشید که اگر از فرش استفاده نمیکنید، آن را در حالت لوله شده نگهداری کنید نه در حالتی که پهن باشد، در این صورت فرش نو و دست نخورده باقی میماند.